27 grudnia 2021

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

 
Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Choć prawdopodobnie każdy kiedyś spróbował kebaba, to mało kto zna jego pochodzenie (poza raczej ogólną informacją, że jest z krajów arabskich – a i to nie zawsze!), historię i tradycyjne sposoby przyprawiania. No i pozostaje jeszcze odwieczny dylemat – jak to się pisze? Kebab czy kebap? A może to zupełnie różne rzeczy? Garść ciekawostek o kebabie i wszystkim, co z nim związane, czeka na Ciebie poniżej.

Kebab – historia prawdziwa najpopularniejszego dania z krajów arabskich

Kebab w Polsce już jakiś czas temu zadomowił się na dobre – warto wiedzieć, skąd do nas przybył i co takiego sprawia, że cieszy się tak dużym zainteresowaniem. Historia kebaba sięga właściwie starożytności – bowiem na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej je się go już od trzech tysięcy lat. Oryginalny kebab to kawałki mięsa pieczone na rożnie, podawane w dziesiątkach, a może nawet setkach różnych odsłon. Trudno tu mówić o jedynym słusznym kebabie – to jakby ktoś zapytał o to, z czym robi się tradycyjne polskie pierogi. Podobnie sytuacja wygląda z zapisem – ile miejsc pochodzenia, tyle nazewnictw. Dlatego spotkać możemy kebab, kebap, kabab, a nawet kabob (więcej na temat sporu kebab vs kebap w sekcji ciekawostki poniżej). 

Skąd pochodzi kebab? Gdzie jadło się go jeszcze zanim trafił do innych krajów, takich jak Gruzja, Rumunia czy Grecja, a potem – długą, długą drogą – do Polski? Starożytną ojczyzną kebaba jest Persja. To właśnie tam powstał prawdopodobnie pierwszy street food (jedzony do dziś!) na świecie. Rozwijał się na Bliskim Wschodzie, ale już kilkaset lat p.n.e. wyemigrował do Grecji. Skąd o tym wiemy? Archeologowie znaleźli liczne ślady dowodzące na to, że w okresie cesarstwa bizantyjskiego miał już miejsce handel kebabem, znamy także zapiski greckich uczonych, z których dowiadujemy się o istnieniu takiego dania. Kebab, jaki jest współcześnie najpopularniejszy, to turecki döner kebab, który poza granice ojczystego kraju wyemigrował dopiero pod koniec XX wieku, w latach 60./70. – dzisiaj liczbę sprzedanych w Europie kebabów każdego dnia trudno zliczyć w milionach.

Garść ciekawostek o kebabie

Co oznacza słowo kebab?

Słowo “kabab” w języku perskim to “opiekane mięso”. Różne typy kebaba posiadają w swojej nazwie dopowiedzenie oznaczające sposób przygotowywania potrawy, ale zawsze związane są z najważniejszym członem, czyli właśnie pieczonym/opiekanym mięsem. Dla przykładu: popularny döner kebab to dosłownie “obracające się pieczone mięso”.

Czy kebap i kebab to to samo?

Kebab czy kebap? Jak właściwie zapisać nazwę tej potrawy? Okazuje się, że najprawdopodobniej jako kebap określa się oryginalny kebab, tradycyjną turecką uliczną potrawę przygotowywaną zgodnie z zasadami Islamu, podczas gdy kebabem można określić każde danie przygotowane w podobny sposób, nawet to z wykorzystaniem wieprzowiny. Jednak nie oznacza to, że jeśli dana miejscówka ma w nazwie kebab, nie kebap, to nie podaje tradycyjnie przygotowanego kebaba – zawsze warto sprawdzić, jakie rodzaje mięsa proponuje… oraz czy ustawiają się do niej kolejki. 

Dzień kebaba

Czy wiesz, że 7 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Kebaba? To jedno z najbardziej nietypowych świąt w kalendarzu gastronomicznym, ale zdecydowanie warto je zapamiętać i odpowiednio świętować!

Największy kebab

Aktualnie największy kebab na świecie to słynny berliński kebab z 2017 roku – bela mięsa ważyła aż 850 kg! Przed tym wydarzeniem tytuł największego kebaba na świecie należał do Australijczyków, którzy na raz upiekli o połowę mniej, bo 413 kilogramów mięsa.


Facebook, LinkedIn

Certyfikaty jakości

Ostatnio na blogu

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Skąd pochodzi kebab? Historia i ciekawostki

Choć prawdopodobnie każdy kiedyś spróbował kebaba, to mało kto zna jego pochodzenie (poza raczej ogólną informacją, że jest z krajów arabskich – a i to […]

Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Jak otworzyć kebaba? Co jest potrzebne i jakie są koszty

Uwielbiasz kebab i chcesz się dzielić swoją pasją dalej? Jak otworzyć kebab w Polsce? I czy lepiej zdecydować się na franczyzę czy własną markę? Jak […]

Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

Jakie mięso do kebaba będzie najlepsze?

Trudno znaleźć bardziej popularną potrawę z Bliskiego Wschodu w Polsce niż kebab. Na pewno zauważyłeś przy tym, że ile miejscówek z kebabem, tyle jego rodzajów, […]

Zobacz wszystkie wpisy

Dane kontaktowe

Masarnia Marek Stępnik
ul. Jagiełły 3, 74-400 Dębno

tel./fax: 95 760 24 17
email: biuro@izmir.pl

NIP: 597-100-44-11

Dane kontaktowe